Літня собака: які зміни відбуваються в організмі? Частина 1

  • 16 апреля 2021 11:44:08
  • Отзывы :0
  • Просмотров: 61
  • 0

З віком в організмі відбуваються зміни. У деяких вихованців проблеми починаються з серця, нирок, суглобів — багато що залежить від породи та способу життя собаки. Ці зміни можна передбачити, щоб виявити проблеми на ранній стадії та допомогти тварині жити повним щасливим життям в старості.

Ознаки та симптоми старіння собак

Вікові зміни можуть торкнутися всіх органів та систем собачого організму. Іноді вони нешкідливі (як сивина), а іноді вимагають серйозної допомоги та втручання. Дізнайтеся, чого слід очікувати від організму собаки в похилому віці — до цього варто підготуватися заздалегідь.

Зміни в харчуванні та вазі

У міру дорослішання метаболізм собак змінюється. У старості їм потрібно приблизно на 20% менше калорій, а за рахунок зниження активності цей показник падає ще на 10-20%. Якщо годувати старого собаку так само, як молодого, він набиратиме зайву вагу. Ожиріння — найпоширеніша проблема літніх вихованців, тому важливо вчасно перевести собаку на низькокалорійний знежирений корм з достатньою кількістю клітковини.

Зміни шкіри та шерсті

Як і у людей, у літніх собак може з'явитися сивина, найчастіше на морді та навколо очей. Шерсть може стати тоншою та тьмянішою, але це також може бути ознакою хвороби або нестачі харчування. Шкіра може стати тоншою та більш вразливою до травм. У деяких літніх собак розвиваються множинні доброякісні пухлини шкіри, які зазвичай не видаляються, якщо не знаходяться в травмонебезпечних зонах. Також можуть виникати злоякісні пухлини.

Мозолі

У старих собак великих порід часто з'являються мозолі на ліктях. Найчастіше це відбувається через те, що собаки менше ходять і більше лежать на твердих поверхнях. М'яка або ортопедична підстилка допоможе запобігти такій проблемі.

Ламкі кігті та потовщені подушечок лап

Подушечки лап у старих собак можуть стати товстими та лущитися, а кігті — ламкими. Стригти кігті потрібно дуже акуратно й частіше, ніж молодим собакам, тому що через зменшення активності вони майже не сточуються самостійно. 

Зниження рухливості й артрит

Артрит — звичайне явище у літніх собак, особливо великих, а також у такс, бассетів та інших порід, які схильні до захворювання міжхребцевих дисків. Також в групі ризику собаки, які раніше пошкоджували суглоби. Артрит може викликати скутість в рухах, болю, загальне ослаблення організму — собаці може бути важко підніматися та спускатися по сходах, стрибати в машину або ходити по снігу. Для лікування артриту прописують протизапальні та знеболювальні препарати, спеціальні ліки для здоров'я суглобів. Щоб полегшити біль, вихованцеві ставлять пандуси, по яких легше підніматися та спускатися.


Літні собаки менше рухаються, втрачають тонус і м'язову масу. Через це їм ще складніше рухатися, тому втрата м'язової маси прогресує. Тому у літнього собаки повинні бути фізичні навантаження, щоб підтримувати здоров'я м'язів, серця та травної системи. Також вони добре впливають на настрій. Чим займатися вихованцеві, залежить від його породи і стану. Найчастіше рекомендується плавання та кілька коротких прогулянок в день.

Стоматологічні захворювання

Захворювання зубів — ще одне часта зміна, що спостерігається у літніх собак. Дослідження показують, що навіть до трьох років у 80% собак з'являються ознаки захворювання ясен. Регулярний стоматологічний догляд, куди входить чистка зубів, може допомогти звести ризики до мінімуму. Якщо хвороби ясен не лікувати, з часом вони отримають серйозні ускладнення.

Зниження перистальтики шлунково-кишкового тракту (запори)

У міру старіння собак, рух їжі через їхній травний тракт сповільнюється. Це може призвести до запорів. Найчастіше така проблема зустрічається у собак, які можуть відчувати болі під час дефекації. Наприклад, це собаки з дисплазією тазостегнового суглоба або захворюванням анальних залоз. Відсутність активності також сприяє замкам. Також вони можуть бути ознакою деяких серйозних захворювань, тому огляд у ветеринара в цьому випадку обов'язковий. Важливо давати собаці багато води та, за рекомендацією ветеринара, проносне з клітковиною.

Ослаблення імунітету

Літні собаки частіше підхоплюють інфекції, які протікають важче, ніж у молодих тварин. Чим старший вихованець, тим гірше працює його імунітет, тому в цей період важливо робити щеплення в повному обсязі, не пропускаючи належний час.

Зниження серцевої діяльності

Серце літнього собаки вже не здатне перекачувати стільки крові, як раніше. Його клапани поступово втрачають еластичність і знижують ефективність відкачування крові. Найчастіше проблеми виникають в мітральному клапані, особливо до цього схильні собаки карликових і міні порід. Щоб вчасно діагностувати проблему, використовуються рентгенівські знімки та ЕКГ, а за результатами призначаються ліки.

Зменшення обсягу легень

Чим далі, тим більше легені собаки втрачають еластичність. Також вони менше насичують кров киснем, тому літні вихованці швидше втомлюються та більше схильні до респіраторних захворювань.

Зниження функції нирок

Ризик захворювання нирок з віком сильно збільшується. Це може бути пов'язано з безліччю причин:

  • змінами в тканині нирок;
  • новим невідповідним кормом;
  • дисфункцією в інших органах;
  • зменшенням об'єму вживаної води.

Функцію нирок можна перевірити за допомогою біохімічних аналізів крові й аналізу сечі. Ці тести можуть виявити проблему до того, як з'являться фізичні ознаки захворювання. Найчастішою ознакою захворювання нирок є збільшення споживання води і часте сечовипускання. Але ці ознаки з'являються тільки тоді, коли нирки вражені вже на 70% .Якщо нирки не працюють нормально, можливо, буде потрібно змінити дієту та ліки.

Далі буде.

 
 
Свіжі записи з нашого блогу
Топ-10 помилок в утриманні домашніх птахів
  • 25 апреля 2021 19:36:00
  • Отзывов: 0
  • Просмотров: 31
    Чи насправді кішки можуть лікувати людей?
    • 19 апреля 2021 11:18:19
    • Отзывов: 0
    • Просмотров: 23
      Кращі ящірки для домашнього утримання. Частина 2
      • 11 апреля 2021 10:54:00
      • Отзывов: 0
      • Просмотров: 63
        Породи кішок, які не далеко відійшли від диких предків
        • 07 апреля 2021 19:31:36
        • Отзывов: 0
        • Просмотров: 64
          Тхір вдома — чарівно чи противно?
          • 25 марта 2021 14:48:00
          • Отзывов: 0
          • Просмотров: 66